opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

osnovna skola

Udruženje građana „Naša realnost“ iz Sarajeva provodi projekt „Srce za djecu“ čiji je cilj osigurati tijekom školske godine užinu za 200 socijalno ugrožene djece iz šest osnovnih škola u BiH: „Aleksa Šantić“ iz Istočnog Sarajeva, „Dobroševići“ iz Sarajeva, „Zborište“ iz Velike Kladuše, „Velagići“ iz Ključa, „Hasan Kikić“ iz Sanskog Mosta i „ Dr. Boris Ćorić“ iz Kreševa.

Članovi udruženja posjetili su 5. IX. 2013. Osnovnu školu u Kreševu, te potpisali ugovor s dobavljačem užine. Vrijednost užine za jednog učenika iznosi 1 KM. Kako je na popisu bilo 70 socijalno ugrožene djece, odlučeno je da se užina prepolovi i da sva djeca budu obuhvaćena.

„Iako smo uradili većinu posla, treba namaknuti još 20 % ukupnih sredstava. Zadovoljni smo suradnjom sa svim školama i svjesni smo kako je pomoć za 200 ugroženih mališana samo kap u moru svih takvih slučajeva u BiH, ali kap zbog koje se osjećamo sretni i ponosni“, kazala je Mirela Trubljanin, volonterka „Naše realnosti“.

Uz lošu socijalnu sliku, u Osnovnoj školi svake godine je, zbog negativnog prirodnog priraštaja i  iseljavanja stanovništva, sve manje učenika.

„Pretprošle godine imali smo ukupno 450 učenika, prošle 422, a ove godine imamo 404 upisana učenika“, rekao je Drago Lalić, ravnatelj škole.

Veliki problem roditeljima predstavlja i početak školske godine, jer zahtijeva velike novčane izdatke.

 „Knjige koštaju od 120 do 180 KM, pored ostalih troškova za odjeću, obuću, osiguranje i školski pribor. Resorno kantonalno ministarstvo doniralo je 20 kompleta knjiga za najugroženije učenike, a to je nedovoljno. Molim sve one koji mogu pomoći u nabavci knjiga, da to učine što prije.“, kaže ravnatelj Lalić.

Škola je u fazi prelaska na drukčiji sustav grijanja, a kako za to nisu ispunjeni svi potrebni uvjeti, ravnatelj vjeruje da će peć koja je remontirana prošle godine „izdržati“ i ove, kako ne bi dolazilo do prekida nastave. Ravnatelj je optimista i glede sanacije dvoranskih zidova od polomljenih staklenih cigala s jedne, te dotrajale metalne ograde s druge strane igrališta, kako ne bi dolazilo do povreda učenika.

d.s.drago lalic ravnatelj

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17