menu item
menu item
menu item jahanje
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item kultura
menu item sport

Ta'te („bosansko zvono“) u Vrancima

Željezne ploče (ta'te) nekada su, za osmanlijske vladavine Bosnom, u svim samostanima i većim župama zamjenjivale zvono, koje je, naravno, bilo zabranjeno.

To su, ustvari, dvije željezne ploče koje vise na lancima ili užadima. Jedna je, uvijek, pa i u slučaju vranačkih ta'ta, duža i tanja, a druga kraća i deblja. U njih se naizmjenično udara dvama čekićima koji su potpuno od željeza, a «kucanje» daje vrlo skladan zvuk.

Ta'te u Vrancima su, osim što su jedine u BiH koje se i danas koriste, značajne i zbog toga što su vrlo stare: visjele su kod kora kreševske crkve izgrađene nakon 1530. godine, a služile su svrsi i u crkvi koja je izgorjela 1765. godine. Nakon što je kreševskom samostanu dozvoljeno nabaviti i koristiti zvono, samostan je ta'te oko 1880. godine darovao stanovnicima Vranaka, tada najznačajnijeg kreševskog sela.

Osim što su, slobodno se može reći, europski raritet, zanimljive su i po tome što je njihov zvuk podešen u u skladnu tercu, što mnogo govori o sposobnosti kreševskih majstora koji su znali «ugoditi» ta'te.

 

impressum

 

click logo    designer