menu item
menu item
menu item jahanje
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item kultura
menu item sport

Dragutin Lerman

Rođen je 1864. godine u Požegi. Poslije završenih prvih razreda gimnazije, posvetio se trgovačkoj struci. Sa nepunih 20 godina našao se u Kongu, kao član ekspedicije istraživača centralne Afrike H. M. Stanleya, organizirane pod pokroviteljstvom belgijskog kralja Leopolda II. U Kongu se zadržao 12 godina. Bio je zapovjednik stanice u Philippevilu i Rudolfstadtu, istraživao dolinu rijeke Kongo i postao zapovjednik stanice Stanley-Falls, a kasnije i generalni povjerenik za istočni Kongo.

Po povratku iz Afrike bio je ravnatelj požeške Pučke banke i dioničkog društva «Ugljenici Ratkovica» u Požegi. Njegova pisma prijateljima sakupljena su u knjigama Listovi iz Afrike (Požega, 1891.) i Novi listovi iz Afrike (Požega, 1896.), a njegov Afrički dnevnik (1832. - 1896.) čuva se u Akademiji znanosti i umjetnosti, dok se zbirka etnografskog materijala čuva se u Etnografskom muzeju u Zagrebu i, manji dio, u Muzeju u Požegi.

Godine 1911. nastanio se u Kreševu, gdje je poduzeo obimna istraživanja rudnih rezervi. Njegov boravak i rad u Kreševu opisan je u njegovoj knjizi Kreševski dnevnici 1916.-1918. Umro je u 12.VI.1918. godine u Kreševu, a uz njegov grob u kreševskom groblju Ogradje, po njegovoj želji, posađena je lipa.

 

impressum

 

click logo    designer