menu item
menu item
menu item jahanje
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item kultura
menu item sport

Upoznajte Kreševo

Općina Kreševo nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Površina općine je 150 četvornih kilometara. Graniči s općinama Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, u 1881 domaćinstvu na području općine, u općinskom središtu te 26 sela, žive 5.633 stanovnika.

Kreševo leži na 640 metara nadmorske visine, a okružuju ga planine i brda Lopata, Inač, Berberuša, Čubren, Trebac, Volujak i Meoršje. Cijelo područje općine pripada slivu rijeke Bosne. Kroz Kreševo protječe rijeka Kreševčica koja nastaje spajanjem Vranačkog i Kojsinskog potoka, a južnim dijelom općine protječe Crna rijeka. Obje se ulijevaju u Lepenicu. U sjeveroistočnom dijelu općine prevladava predplaninska umjerenokontinentalna, a u jugozapadnom, na planini Bitovnji, planinska umjerenokontinentalna klima. Prosječna godišnja temperatura u središnjem dijelu općine iznosi od 6 do 8, u dolini Kreševčice 8 do 10, a u području Bitovnje 4 do 6 stupnjeva Celzija. Prosječna godišnja količina padalina varira između 900 i 1750 mm.

Blizu grada nalaze se dva priključka na autocestu A1: prva u Lepenici, udaljena oko 7 km, a druga, u Tarčinu, oko 15 km od Kreševa., Glavni grad BiH, Sarajevo, udaljen je 21 kilometar. S Kiseljakom je Kreševo povezano asfaltnim putom dugim 12 km.

Rijetka su područja u BiH koja je priroda tako izdašno obdarila ljepotom šuma, pašnjaka i planinskih vrhunaca. Bezbojni planinski izvori i potoci, čija se voda može piti i do 10 km udaljenosti od izvora,naglašavaju čari čiste i nedirnute prirode, a pristup prirodnim ljepotama vodi prelijepim šumskim putovima i idiličnim stazama. Ovaj sklad upotpunjavaju šumski plodovi (jagode, borovnice, maline, kupine...), ljekovito bilje i gljive.

Ugodna klima, brojni izvori, čist, nezagađen zrak i obilje šumskih plodova stvaraju idealne uvjete za stanište raznovrsnoj divljači, ribama i pticama pa se u šumama mogu vidjeti medvjed, vuk, vepar, srneća divljač, zec, kao i mnogobrojne vrste ptica.

Veći broj špilja i pećina, od kojih neke još uvijek nisu istražene, privlače znalce i znatiželjnike željne podzemnih avantura. Rijetki kristali minerala također privlače pozornost.

Planina Bitovnja sa svojim sjeveroistočnim obroncima, Inčom, Trepcom, Visočicom i Lopatom, predstavlja jedinstvenu cjelinu, područje izvanrednih prirodnih vrijednosti, koje ubuduće može osigurati svestrani razvoj cijelog kraja na bazi visokorazvijenog turizma i sporta. Na spomenutom prostoru nalaze se uređene i dobro markirane staze kojima je moguće samostalno planinariti, a teren je posebno pogodan za ljubitelje planinarenja, treekinga i brdskog biciklizma.

Ni oni čije je opredjeljenje "normalan" odmor, u Kreševu neće biti uskraćeni. Branje gljiva, šumskih plodova i ljekovitog bilja predstavlja zadovoljstvo samo u sigurnoj sredini. Kreševo je upravo to – siguran ekološki raj za one koji sami žele ubrati sve potrebno za prirodan i zdrav obrok.

Danas je Kreševo uređen i čist gradić, čiji stanovnici se, kao i stoljećima prije, natječu u susretljivosti prema posjetitelju. Stara bosanska arhitektura našla je svoje mjesto među zgradama moderne gradnje, a cvijeće ispred stambenih zgrada i privatnih kuća, kao i na javnim površinama, govori mnogo o duhu ljudi koji tu žive.  

Slično je i u okolnim naseljima: nekadašnja seoska gospodarstva zamijenile su moderne kuće i prostrana dvorišta, koja već na prvi pogled odaju želju žitelja da njihov kraj bude odmor za oči, a da pritom nimalo ne bude zapostavljena težnja da sve vezano za svakodnevni život savršeno funkcionira.

U situaciji kakva je trenutno u našoj zemlji, Kreševo predstavlja i gotovo jedinstvenu oazu sigurnosti. Jedan pogled na ulice Kreševa uvečer ili usred dana sasvim je dovoljan pokazatelj. Stoljećima izgrađivan urbani mentalitet Kreševljaka još uvijek živi u bezbrojnim nijansama svakodnevice pa se svaki dolazak i boravak u kreševskom kraju bez imalo dvojbe može označiti pametno potrošenim vremenom.  

impressum

 

click logo    designer