Dokumenti

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

URBANISTIČKA SUGLASNOST

Urbanistička suglasnost  je prvi korak u namjeri građenja, provjera da li je na traženom lokalitetu moguće građenje.
Urbanistička suglasnost je upravni akt, a izdaje se kada se utvrdi da je građenje u skladu sa dokumentom prostornog uređenja i drugim uvjetima utvrđenim za taj prostor, posebnim zakonom i propisima donesenim na osnovu tih zakona.

  

PRAVNI OSNOV ZA DONOŠENJE URBANISTIČKE   SUGLASNOSTI
Rješenje o urbanističkoj suglasnosti se donosi na osnovu Regulacionog  plana ili Urbanističkog  projekta.
U nedostatku  prethodno navedenih provedbenih planova prostornog uređenja, urbanistička suglasnost se donosi na osnovu stručnog mišljenja nosioca izrade  plana  ili  stručne  ocjene  povjerenstva.

  

UZ ZAHTJEV ZA IZDAVANJE URBANISTIČKE SUGLASNOSTI  PRILAŽE  SE:

  • kopija katastarskog plana
  • Z-K izvadak
  • potrebite  suglasnosti  za  lokaciju  objekta
  •  idejni projekat ili idejno rješenje ili programska skica, u zavisnosti od složenosti građenja
  • administrativna taksa

  

Urbanistička suglasnost donosi se u roku od 30 dana od dana podnošenja kompletnog zahtjeva.

Rješenjem o urbanističkoj suglasnosti propisuje se obaveza investitora da izradi i dostavi urbanističko-tehničku dokumentaciju prema urbanističko-tehničkim uslovima, te  da riješi imovinsko-pravne  odnose na predmetnom zemljištu ili objektu i da pribavi neophodne suglasnosti.


Rješenje o Urbanističkoj suglasnosti važi godinu dana od njene pravosnažnosti, izuzetno može  se produžiti, ali najviše za godinu dana, ako se nisu promijenili uslovi u skladu sa kojim je izdata.
Slijedeći korak u namjeri građenja je GRAĐEVINSKA DOZVOLA.

Privitci:
DatotekaOpisKreatorVeličina datoteke
Preuzmite ovu datoteku (ODLUKA O VISINI NAKNADE ZA PRIPREMU I IZRADU URBANISTIČKO-TEHNIČKE DOKUMETA~.pdf)ODLUKA O VISINI NAKNADE ZA PRIPREMU I IZRADU URBANISTIČKO-TEHNIČKE DOKUMETA~.pdf Kresevo.ba I administrator173 Kb
Preuzmite ovu datoteku (Zahtjev  za  izdavanje  urbanističke  suglasnosti.pdf)Zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti.pdf Kresevo.ba I administrator78 Kb
Preuzmite ovu datoteku (Zahtjev za izmjenu urbanističke suglasnosti.pdf)Zahtjev za izmjenu urbanističke suglasnosti.pdf Kresevo.ba I administrator131 Kb

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.