OPĆINSKA ADMINISTRACIJA

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Informacija o pojavi štetnika žutotrbe

INFORMACIJA O POJAVI ŠTETNIKA ŽUTOTRBE

              Euproctis chrysorrhoea L.

 

b_486_0_16777215_00_images_utotrba.jpg

 

b_486_0_16777215_00_images_euproctiscryssorhaea.jpg

 

ŠPD-ŠGD „Srednjobosanske šume“ / „Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf upozoravaju na jak napad leptira Euproctis chrysorrhoea L.- žutotrba, zlatokraj.

Leptir je bijele boje, rđasto-smeđeg trbuha na kraju kojeg se nalazi čuperak zlatastih dlačica. Dugačak je oko 2 cm, a raspon krila mu je 3-4 cm.

Gusjenica je crno-siva, s dvije rđasto-crvene linije na leđima i po jednom bijelom sa strane. Na svakom segmentu se nalaze bradavice sa čupercima žutih dlačica koje uzrokuju na koži jači svrbež.

ŠPD-ŠGD „Srednjobosanske šume“ / „Šume Središnje Bosne“ u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Sarajevu pokušavaju naći ekološki najprihvatljivije metode suzbijanja štetočine uporabom klopki sa seksualnim feromonom.

PREPORUKA ZA GRAĐANSTVO: Izbjegavati kontakt sa gusjenicama, kod osjetljivih osoba može doći do upale kože (urtikarija).

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.