Obavijesti vijeća

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća

sijadnica vijacaVečeras je u općinskoj vijećnici održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kreševo. Sjednici su prisustvovali svi vijećnici izabrani na nedavno održanim općinskim izborima.

Pošto su im verificirani mandati, vijećnici su pročitali tekst prisege, nakon čega je Vijeće moglo donositi odluke.

Tajnim glasovanjem je za predsjedatelja Vijeća izabran Mirsad Beganović (SDA), koji je i tu dužnost obavljao i u prethodnom mandatu. Beganović je dobio 12 glasova, dok je njegov protukandidat Eldin Selimović (SDP) dobio tri glasa. Za zamjenika predsjedatelja je, također tajnim glasovanjem, izabran Nikica Tomić (HDZ BiH), a protukandidatkinja Janja Erlbek (NS RzB) dobila je jedan glas manje.

Potom se pristupilo i izboru članova radnih tijela Općinskog vijeća, koji je obavljen javnim glasovanjem. Za predsjednika Mandatno-imunitetskog povjerenstva izabran je Jozo Drljo (HSP BIH), a za članove Edin Ramić (SDA) i Janja Erlbek (NS RzB), za predsjednicu Povjerenstva za Statut i propise izabrana je Irena Stanić (HDZ BiH), a za članove Jadranko Lukić (HDZ 1990) i Eldin Selimović (SDP BiH), za predsjednika Povjerenstva za izbor i imenovanja izabran je Nikica Tomić (HDZ BiH), a za članove Tanja Lalić (HDZ BiH) i Janja Erlbek (NS RzB), za predsjednika Povjerenstva za prigovore, predstavke i pritužbe izabran je Mladen Malenica (NS RzB), a za članove Franjo Marijanović (HDZ BiH) i Goran Franjić (HDZ 1990), za predsjednika Povjerenstva za jednakopravnost spolova, ljudska prava i mlade izabran je Eldin Selimović (SDP BiH), a za članove Goran Barišić (HDZ BiH) i Tanja Lalić (HDZ BiH), za predsjednika Povjerenstva za odlikovanja i druga javna priznanja izabran je Jadranko Lukić (HDZ 1990), a za članove Irena Stanić (HDZ BiH) i Nikica Tomić (HDZ BiH), za predsjednika Povjerenstva za gospodarstvo, društvene djelatnosti i financije izabran je Neno Bilić(HDZ BiH), a za članove Stjepan Kujundžić (NS RzB) i Edin Ramić (SDA).

Konstituirajuća sjednica, kojoj je bio nazočan i novoizabrani načelnik Općine Zdravko Miličević, protekla je u atmosferi međusobnog uvažavanja i suradnje, a tajnik Vijeća Boso Bošnjak najavio je skoro sazivanje radne sjednice. 

 

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.