Obavijesti načelnika

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Dužnosnici HDZ BiH u političkoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ŽSB posjetili Kreševo

posjet-14-1

 

Cilj posjeta bio je upoznati se sa stanjem na terenu te pomoći u realiziranju projekata.

         Izaslanstvo Županijskog odbora HDZ BiH Županije Središnja Bosna predvođeno Lidijom Bradarom, predsjednicom ŽO HDZ BiH boravilo je u utorak 14. siječnja 2014. godine u radnom posjetu općini Kreševo. U izaslanstvu su bili i dužnosnici HDZ BiH u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ŽSB; Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB te Nikola Grubešić, Jozo Jurina i Zoran Luković, ministri u Vladi ŽSB imenovani na prijedlog HDZ BiH. U izaslanstvu je bio i Mario Magerl, politički tajnik ŽO HDZ BiH ŽSB.

Sa stanjem u ovoj srednjobosanskoj općini upoznao ih je Radoje Vidović, načelnik općine Kreševo i predsjednik OO HDZ BiH Kreševo. Uz Vidovića, na sastanku su bili i ravnatelji Javnih ustanova koje djeluju na području općine Kreševo.

Radoje Vidović koji je za načelnika općine izabran u prosincu prošle godine, na prijevremenim izborima, naglasio je kako je u općinskom proračunu zatekao deficit od pola milijuna maraka. Stanje u općini kaže nije sjajno, ali nije ni tako loše.

„Glavni nam je cilj donijeti Proračun što prije. On će biti restriktivan u svakom pogledu, ali to je jedini način da krenemo sa saniranjem deficita“, kazao je Vidović te pozvao dužnosnike HDZ BiH u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti  ŽSB da pomognu  općini Kreševo u realiziranju projekata koji će značiti prije svega, poticaj gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta.

Naime, u Kreševu je najavljeno otvaranje novih proizvodnih pogona, a za realizaciju navedenih projekata neophodno je osigurati kvalitetniju putnu infrastrukturu.

„Neophodna nam je pomoć u sanaciji puta Kreševo- Lepenica preko Han Ivice kako bi omogućili nesmetan prolaz teretnim vozilima do budućih tvornica. Projekt je vrijedan ukupno 1,5 milijuna maraka. Neophodno je i sanirati regionalnu prometnicu Kiseljak- Kreševo koja je bila i ostala naša žila kucavica“, naglasio je Vidović.

Kreševo je nakon Kiseljaka općina ŽSB koja će biti najbliža koridoru Vc, a od priključka na koridor u Lepenici dijeli ih tek nekoliko kilometara spomenutog puta preko Han Ivice. Posjet Kreševu su dužnosnici HDZ BiH u političkoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ŽSB iskoristili  i za obilazak gradilišta na dionici koridoda Vc, a nakon toga posjetili su i Općinu Kiseljak gdje im je domaćin bio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine.

 

posjet-14-1a

 

posjet-14-1b

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.