Obavijesti načelnika

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

O RAZLOZIMA NAPUŠTANJA SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA HDZ-ovih VIJEĆNIKA

nacelnik ilustracija

U utorak, 17.IX.2013. godine održana je sjednica Općinskog vijeća Kreševo na kojoj je, između ostalog, razmatran „Prijedlog rješenja za konačno imenovanje predsjednika i članova Upravnog vijeća J.U. Dom zdravlja Kreševo“. Tijekom rasprave o prijedlozima rješenja za imenovanje članova Upravnog vijeća, HDZ-ovi vijećnici napustili su sjednicu. S obzirom da su se u javnosti pojavile i neistine o razlozima ovakvog postupka HDZ-ovih vijećnika, smatrao sam neophodnim iznijeti istinu o svemu ovome.

Naime, rješenjem Općinskog načelnika od 02.VII.2013. godine imenovano je Povjerenstvo za izbor, u sastavu: Anita Uskoković – predsjednik, Boso Bošnjak – član i Ankica Tvrtković – član, koje je u propisanom roku dostavilo Općinskom vijeću „Listu kandidata prijavljenih na javni natječaj za izbor Upravnog vijeća J.U. Dom zdravlja Kreševo“. Povjerenstvo za izbor je utvrdilo da svih 17 prijavljenih kandidata ispunjavaju opće i posebne uvjete natječaja. Vijećnici HDZ-a sudjelovali su aktivno u radu Općinskog vijeća sve do trenutka kada većina vijećnika nije prihvatila njihov prijedlog da se Irena Stanić imenuje za člana Upravnog vijeća Doma zdravlja. Prema tome, to je bio glavni razlog njihovog napuštanja sjednice, a ne neki drugi. Dopisom Doma zdravlja od 01.VII.2013., predložena je Gordana Gabela kao kandidat zdravstvenih djelatnika. Sukladno važećim općinskim aktima i zakonu, Općinsko vijeće je donijelo rješenje o imenovanju članova Upravnog vijeća Doma zdravlja Kreševo. To su: Denis Fatić, Ivona Koštroman, Nikolina Ban i Gordana Gabela. Još jednog člana Upravnog vijeća imenovat će nadležno kantonalno ministarstvo. Irena Stanić i Marica Barešić dostavile su žalbe na ovakva rješenja, navodeći da procedura izbora članova Upravnog vijeća nije bila po važećim zakonskim propisima. Međutim, njihov izbor u Upravno vijeće prije četiri godine izvršen je po istoj proceduri i tada, dakako, one se nisu žalile. 

U svjetlu visoke nezaposlenosti mladih na našoj općini i njihovog evidentnog odlaska u druge gradove i zemlje, Općinsko vijeće je donijelo ovakva rješenja. Tako se mladima pruža šansa da uče i nešto zarade. S druge strane, jedan broj čelnika HDZ Kreševo priskrbio je sebi veći broj različitih funkcija, odnosno novčanih primanja, čuvajući ih samo za sebe, po svaku cijenu. Koliko je to moralno i odgovorno prema našoj lokalnoj zajednici, o tome će građani dati svoj sud.

 Zdravko Miličević

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.