Obavijesti načelnika

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

UGOVOR O ZAKUPU SA OO HDZ KREŠEVO ŠTETAN ZA OPĆINSKI PRORAČUN

nacelnik ilustracija

21.VI.2006. godine sklopljen je ugovor između Općine Kreševo i OO HDZ Kreševo o zakupu poslovnog ureda u zgradi preko puta Općine za razdoblje od 10 godina (do 21.VI.2016. god.). Tada je utvrđena mjesečna zakupnina od 50,00 KM, koju OO HDZ Kreševo redovito plaća. S obzirom da dio općinskih djelatnika privremeno boravi u Vatrogasnom domu, a radi efikasnijeg i boljeg rada općinskih Službi općenito, Općinski načelnik je 22.V.2013. uputio zahtjev kreševskom HDZ-u za raskid navedenog ugovora o zakupu. Međutim, OO HDZ Kreševo nije prihvatio predloženi raskid ugovora, što se može vidjeti iz njihove obavijesti od 14.VI.2013. godine. Radi objektivnog informiranja naše javnosti, treba naglasiti da cijelo vrijeme trajanja ugovora troškovi električne energije i komunalnih usluga OO HDZ Kreševo padaju na teret Općinskog proračuna. Tijekom predaje dužnosti novoizabranom načelniku, bivši načelnik je također ukazao na štetnost ovog ugovora. Godišnji trošak električne energije ovog ureda (uporaba termo-akumulacione peći i drugo) iznosi oko 1700,00 KM, a za 10 godina – oko 17000,00 KM. Uzimajući u obzir prihod od zakupnine, Općinski proračun je oštećen oko 11000,00 KM za vrijeme trajanja navedenog ugovora. Prema tome, u usporedbi sa ostalim političkim strankama, koje same snose sve svoje troškove, očito je da je OO HDZ Kreševo u povlaštenom položaju jer njegovi nemali troškovi električne energije i komunalnih usluga u cijelosti idu na teret skromnog Općinskog proračuna.

 IMG 1 

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.