Obavijesti iz službe

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Sastanak s ciljem oživljavanja rada općinskog Sportskog saveza

sportski savezVečeras je u općinskoj vijećnici održan sastanak sportskih djelatnika s područja naše općine koji bi trebao rezultirati skorom obnovom rada općinskog Sportskog saveza. U ime općinske administracije bio je nazočan savjetnik načelnika Općine, Zdravko Marijanović, a sastanak je vodio dosadašnji predsjednik saveza, Željko Puljić. Pozivu da sudjeluju u radu sastanka odazvali su se predstavnici svih klubova koji djeluju na području naše općine, a povod je bio razmatranje mogućnosti i načina za oživljavanje rada Saveza. 

Savez je inače osnovan 2007. godine, a u Upravnom odboru bili su predstavnici pet sportskih klubova, koliko ih je tada djelovalo na području općine. Iz raznih razloga, što objektivnih, što subjektivnih, Savez je vremenom reducirao aktivnosti, da bi se one posljednjih godina svele na djelovanje predsjednika Puljića. 

U međuvremenu su osnovani brojni drugi sportski kolektivi, a neki klubovi i pojedinci postigli su i zapažene uspjehe, pa je porastao i interes za obnovu rada Saveza. Također se očekuje i transparentnije izdvajanje sredstava za sport iz općinskog proračuna, što bi, barem donekle, položaj klubova trebalo dovesti u poziciju bolju od sadašnje. 

Na sastanku je, nakon što su predstavnici klubova ukratko predstavili njihove aktivnosti, uslijedila rasprava u kojoj su sudjelovali svi nazočni. Zaključeno je kako odmah treba poduzeti aktivnosti na održavanju Izborne skupštine Saveza, na kojoj bi bili izabrani članovi organa i tijela Saveza, a svi su se složili da bi se zajedničkim nastupom lakše moglo doći do sredstava neophodnih za koliko-toliko normalno funkcioniranje klubova. .

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.