Obavijesti iz službe

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

KREŠEVSKI VATROGASCI U DJEČJEM VRTIĆU

DSC02750

U četvrtak, 16.V.2013. god. Dječji vrtić „RADOST“ Kreševo posjetili su djelatnici (vatrogasci) Službe za civilnu zaštitu općine Kreševo. Od ranih jutarnjih sati, djeca su s uzbuđenjem očekivala i pripremala svoje crteže za vatrogasce, koji će ih uvijek podsjećali na njih. Budući da nastavni plan i program obuhvaća i upoznavanje djece s raznim zanimanjima, pa tako i vatrogastvom, cilj posjeta bio je upoznavanje djece s opasnostima koje donose igre s vatrom, te kako se omanja vatra može razviti u veliki požar. Vatrogasci su na jednostavan način približili djeci svoj rad i svoja dosadašnja iskustva. Djeca su postavila mnoga pitanja, sa željom skoro svih da postanu vatrogasci kad odrastu. U dvorištu vrtića priređena je mala akcija gašenja vatre, koju su djeca, uz pomoć vatrogasaca, ugasila aparatom za gašenje. Djeca su s oduševljenjem pratila svaki korak vatrogasaca, sjedila su u vatrogasnom vozilu s upaljenom sirenom…Ovaj posjet oduševio je djecu vrtića, ali i znatiželjne mještane naselja Troska. Djelatnici Službe za civilnu zaštitu obećali su djeci da će ih ponovno posjetiti, što su djeca s oduševljenjem prihvatila. 

DSC02759DSC02732 1DSC02734

Služba za civilnu zaštitu, urbanizam, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.