Obavijesti iz službe

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

PRENAMJENOM POSTOJEĆEG VOZILA - DO BOLJE ZAŠTITE OD POŽARA U KREŠEVU

sluzba cz

Služba za civilnu zaštitu općine Kreševo, na vlastitu inicijativu i uz minimalna općinska sredstva, napravila je od postojećeg vozila višenamjensko - za gašenje požara i rad u zimskim uvjetima. Na vozilo marke Unimog montirana je korpa, nož za čišćenje snijega, kran za izvlačenje vozila, cisterna od 1800 litara s crpkom i pratećom opremom za gašenje požara. Tako je Služba za civilnu zaštitu sada u stanju doći do svih nepristupačnih mjesta na području naše općine, što do sada nije bio slučaj.

Osim spomenutog, posjeduje se još jedno vozilo koje nije namijenjeno za brdsko-planinske predjele, nego se koristi u gradskom području, jer se njegov spremnik priključuje na hidrant.

Služba nije u potpunosti opremljena s odgovarajućom opremom i vozilima za protupožarnu zaštitu. Za normalan rad potrebno je, prije svega, nabaviti još jedno vozilo s pogonom na sva četiri kotača i većim spremnikom za vodu. Također, potrebno je imati crpku za zahvaćanje vode iz vodotoka i poplavljenih prostora, hidraulične škare za spašavanje u prometnim nesrećama,  hidrantske nastavke, crijeva i mlaznice, te sve vrste skupne i osobne opreme.

P1100760

P1100761

 

Služba za civilnu zaštitu, urbanizam, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.