Osnovna škola "dr. Boris Ćorić"

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

SVE VIŠE SOCIJALNO UGROŽENE DJECE I SVE MANJE OSNOVACA U KREŠEVU

osnovna skola

Udruženje građana „Naša realnost“ iz Sarajeva provodi projekt „Srce za djecu“ čiji je cilj osigurati tijekom školske godine užinu za 200 socijalno ugrožene djece iz šest osnovnih škola u BiH: „Aleksa Šantić“ iz Istočnog Sarajeva, „Dobroševići“ iz Sarajeva, „Zborište“ iz Velike Kladuše, „Velagići“ iz Ključa, „Hasan Kikić“ iz Sanskog Mosta i „ Dr. Boris Ćorić“ iz Kreševa.

Članovi udruženja posjetili su 5. IX. 2013. Osnovnu školu u Kreševu, te potpisali ugovor s dobavljačem užine. Vrijednost užine za jednog učenika iznosi 1 KM. Kako je na popisu bilo 70 socijalno ugrožene djece, odlučeno je da se užina prepolovi i da sva djeca budu obuhvaćena.

„Iako smo uradili većinu posla, treba namaknuti još 20 % ukupnih sredstava. Zadovoljni smo suradnjom sa svim školama i svjesni smo kako je pomoć za 200 ugroženih mališana samo kap u moru svih takvih slučajeva u BiH, ali kap zbog koje se osjećamo sretni i ponosni“, kazala je Mirela Trubljanin, volonterka „Naše realnosti“.

Uz lošu socijalnu sliku, u Osnovnoj školi svake godine je, zbog negativnog prirodnog priraštaja i  iseljavanja stanovništva, sve manje učenika.

„Pretprošle godine imali smo ukupno 450 učenika, prošle 422, a ove godine imamo 404 upisana učenika“, rekao je Drago Lalić, ravnatelj škole.

Veliki problem roditeljima predstavlja i početak školske godine, jer zahtijeva velike novčane izdatke.

 „Knjige koštaju od 120 do 180 KM, pored ostalih troškova za odjeću, obuću, osiguranje i školski pribor. Resorno kantonalno ministarstvo doniralo je 20 kompleta knjiga za najugroženije učenike, a to je nedovoljno. Molim sve one koji mogu pomoći u nabavci knjiga, da to učine što prije.“, kaže ravnatelj Lalić.

Škola je u fazi prelaska na drukčiji sustav grijanja, a kako za to nisu ispunjeni svi potrebni uvjeti, ravnatelj vjeruje da će peć koja je remontirana prošle godine „izdržati“ i ove, kako ne bi dolazilo do prekida nastave. Ravnatelj je optimista i glede sanacije dvoranskih zidova od polomljenih staklenih cigala s jedne, te dotrajale metalne ograde s druge strane igrališta, kako ne bi dolazilo do povreda učenika.

d.s.drago lalic ravnatelj

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.