Kultura

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Kultura

Kreševo je u povijesti bilo uvijek značajno kulturno središte. Prometno izolirano razvijalo je i čuvalo karakteristične običaje i građanski način života. Živjelo je uglavnom od rudarstva i kovanja. Uz rad, odmor i druženje nastajale su zgode koje su imale svoje ceremonije, propise, gotovo uvijek popraćene pjesmom i sviranjem, poglavito na žičanim instrumentima (tamburicama, gitarama, šargijama i guslama).

Najznačajniji doprinos očuvanju tradicije i promicanja kulture su kroz stoljeća davali franjevci. Oni su 1848. godine osnovali u sklopu samostana javnu školu, jednu od prvih u Bosni i Hercegovini. Čitaonica i knjižnica su otvorene čak davne 1901. godine. Ovaj kraj je od tada u usporedbi s drugim imao više pismenih i školovanih.

Podatak da je Kreševo među prvim od manjih gradova imalo: vodovod, javno kupatilo, bazen, telefon i hidrocentralu govori i o kulturnoj razini. Izgradnjom Hrvatskog doma " Radovan " 1912. godine stvoreni su uvjeti za druženje, vježbanje, te održavanje priredbi, igranki i zabava. Dom je i danas u funkciji, a pod staranjem HKD Napredak podružnice Kreševo od 1996. godine temeljito je renoviran u nekoliko faza i time spašen od propadanja.

Nadarenost i sklonost žitelja za sviranjem, pjevanjem i igranjem je kroz generacije rezultiralo mnogobrojnim: glazbenim, dramskim i folklornim grupama i sastavima. (Tako je nastala uzrečica : "U Kreševu ne sviraj.") Neke od njih su ostavile trajan pečat kulturnoj baštini, bile su poznate na širem području i osvajale brojna priznanja: - Ženski tamburaški zbor iz 1917. godine pod ravnanjem gosp. Marka Pavičića - Dramske grupe HKD Napredak, "Radovan" i "Fra Grge Martića" do 1946. godine - Dramska i folklorna grupa KUD Metalac Kreševo - Tamburaški sastav "Senjo" od 1977.godine koji je svirao u KUD Metalac, potom u HKD Napredak Kreševo. Posthumno, u spomen i znak zahvalnosti na osnivača i učitelja gosp. Ivu Tvrtkovića "Senju" uzeli su njegovo ime. - Vokalno instrumentalni sastav " Fenixi " - Mladi tamburaški sastav "Senjo" djeluje i nastupa za HKD Napredak i osnovnu glazbenu školu "Jakov Gotovac" iz Kreševa. Danas je usprkos mnogim teškoćama kulturna zbilja Kreševa bogata i raznovrsna zahvaljujući u prvom redu HKD Napredak, zatim Osnovnoj glazbenoj školi i fratrima Franjevačkog samostana.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak obnovilo je rad 1991. godine. U proteklom desetljeću priredilo je niz kvalitetnih manifestacija u Kreševu: - Književne večeri - Likovne i izložbe ručnih radova - Koncerte ozbiljne, pučke i zabavne glazbe - Folklorne priredbe - Javne tribine. HKD Napredak je također imalo vrlo zapažene nastupe u Beču, Stuttgartu i Anconi. Tamburaški sastav "Senjo" je 1998. godine osvojio srebrnu plaketu "Tambura Paje Kolarića" na XXI Festivalu Hrvatske glazbe u Osijeku, a mladi tamburaši su dvije godine kasnije na istom takmičenju dobili brončanu plaketu. Kreševski HKD Napredak organizirao je i brojna gostovanja kulturno umjetničkih društava od kojih su po kvaliteti za sjećanje: - Nastupi folklornog ansambla "Osijek 1962" i - KUD-a "Ivan Goran Kovačić" iz Siska - IV Festival Hrvatske tamburaške glazbe u Federaciji BIH.

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.