Znamenitosti i zanimljivosti

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Znamenitosti i zanimljivosti

muzejMuzej Franjevačkog samostana  Iako je kroz burna stoljeća osmanlijske vladavine samostan često i na razne načine stradao, kreševski su fratri uspjeli sakupiti rijetke, vrijedne i zanimljive eksponate, koji daju prilično jasnu sliku života ljudi na ovim prostorima tijekom proteklih stoljeća. Nije čudno što se najveći broj eksponata odnosi na tradicionalna zanimanja, vezana za eksploataciju ruda i njihovu preradu.

 

knjiznicaKnjižnica kreševskog samostana  stradala je 1765. od požara, koji je uništio raniji fond i knjižnice i arhiva, skupa s gotovo svim ostalim. Knjižnica je ponovo započeta i kasnije postupno rasla zajedno s novim samostanom pa kreševski ljetopis odmah, dvije godine i nekoliko mjeseci nakon požara bilježi kako je fra Mato Bogdanović, rođeni brat ljetopisca biskupa fra Marijana donio u rujnu 1767. iz Italije značajne zdravstvene, prirodoslovne i povijesne knjige. Brojni su bili oni koji su odmah pritekli u pomoć i s knjigama da se započne iznova ova knjižnica. Ona je još više rasla time što su djela uglednih kreševskih franjevaca iza njihove smrti inkorporirana u nju.

 

VRANCISTARI MOST U VRANCIMA  Iako nema podataka o vremenu kad je ovaj most izgrađen, on je, bez sumnje, najstariji očuvani građevinski objekt na području općine. Narod ga od davnina naziva «rimskim mostom», što ne mora, ali, isto tako, i može imati povijesnih uporišta: blizu mosta još uvijek se mogu naći ostaci rimske ceste i spurila (tragova kotača).

dezeviceDeževice su selo u općini Kreševo. Smješteno je 8 km s/z od Kreševa, na nadmorsoj visini od 911m.U njemu se nalazi četverorazredna škola i župna crkva Gospe Sniježne. U srednjem vijeku, u vrijeme bosanske samostalnosti, Deževice su bile varoš, trg, rudnik srebra i olova i važno gospodarsko središte kraljevine. Nekoliko stotina metara od zadnjih kuća u Deževicama nalazi se špilja nepoznate dubine u kojoj je, po predaji, obitavao Jakov Markijski. Špilja se smatra zavjetnim mijestom, mmnogi se u vodi iz špilje umivaju , a voda se u bocama nosi kući.

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.