Početna

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Općinske službe

Načelnik odgovara

OPĆINSKI GLASNIK

Informativni portal

Zemljoradnička zadruga „Kreševo“ uskoro počinje s otkupom mlijeka

U sklopu prošlogodišnjeg obilježavanja Dana općine Kreševo u Crnićima je otvorena stanica za otkup mlijeka.

443

Znamo da je svaki početak težak, ali se otada stvari stalno kreću naprijed, pa bi prve količine mlijeka uskoro mogle otići u neku od bh mljekara.


Stanicom od početka upravlja zemljoradnička zadruga „Kreševo“. Radovi na građevinskom uređenju prostora u bivšoj zgradi osnovne škole u Crnićima završeni su, a od opreme je nabavljeno ono najvažnije: uređaj za prikupljanje i hlađenje mlijeka kapaciteta 750 litara te namjensko teretno vozilo (cisterna) kapaciteta 2300 litara.


Zadruga trenutno s proizvođačima mlijeka pregovara oko otkupa, a u toku su i pregovori s poduzećima koja su potencijalni kupci („Milkos“ Sarajevo, “Agromilk“ Konjic, „Interagro“ Kakanj i „Zenička industrija mlijeka“) pa bi uskoro trebao početi redoviti otkup.


U realizaciji ovog projekta, vrijednog oko 33.000 KM, najveći dio sredstava osigurala je Općina Kreševo (osiguravanje i opremanje poslovnog prostora te redovita mjesečna dotacija za rad Zadruge, stručna pomoć u apliciranju na natječajima), a pomogli su i Federalno ministarstva branitelja/boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog/Domovinskog rata te županijska ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede  i šumarstva osnosno financija.


U narednom razdoblju Zadruga će pokušati realizirati još jedan projekt - pokretanje proizvodnog pogona, mini sirane.

444

442


UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.

Vijesti kresevo.info