opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

O Kreševu

U gotovo samom geografskom središtu Bosne i Hercegovine na nekih 30 km zračne linije od Sarajeva, smjestio se grad Kreševo. Okružen iskonskom ljepotom stoljetnih šuma i obraslih hladovitih planina, svojim šarmom starog urbanog bosanskog gradića Kreševo može biti idealno mjesto za aktivan odmor i uživanje u netaknutoj prirodi.

Priroda je izdašno i skladno ukrasila ovaj cijeli neveliki prostor predjelima iskonske ljepote. Sjenovite dubine stoljetnih šuma smjenjuju se sa planinskim pašnjacima, mekanim poput najfinijeg tepiha. Desetine manjih i većih planinskih vodotoka - bistrih i studenih potoka i rijeka tisućama godina dubili su svoja korita stvorivši surovu ljepotu svojih dubokih kanjona pred kojom čovjek zastane nijem.

Povratnička župa Deževice smještena je na teritoriju općine Kreševo, osam km sjeverozapadno od središta Kreševa, na 911 metara nadmorske visine. Trenutačno ima 155 stanovnika, stotinjak manje u odnosu na broj župljana prije rata.
452

U župnoj crkvi Gospe Snježne u prošloj godini vjenčana su tri para, četvoro djece je kršteno. Pokazatelji dobiveni nakon upravo završenog blagoslova kuća nešto su bolji u odnosu na 2015. godinu, potvrdio nam je župnik vlč. Marin Marić. Umrlih u župi u prošloj godini bilo je šestoro. Prema statistici župe za prošlu godinu moglo bi se zaključiti kako su Deževice tek jedna od brojnih župa Vrhbosanske nadbiskupije koja polako, ali sigurno izumire. Međutim, na drugoj strani su podaci o broju vjernika koji godišnje pohode ovu župu, potom ulaganja u turističke potencijale te najava novih projekata u oblasti poljoprivredne proizvodnje, s naglaskom na ljekovito bilje.

Prema podacima župnog ureda, Deževice je u prošloj godini pohodilo oko 30 tisuća vjernika iz svih krajeva BiH i inozemstva, za čiji se smještaj tražilo mjesto više. Njihovo glavno odredište bilo je Svetište sv. Jakova Markijskog, nekadašnjeg vikara Bosanske vikarije. Smješeno je na kraju sela, u i na prostoru oko spilje u kojoj je fra Jakov za službe u Deževicama boravio. Za vodu koja u spilji nikad ne presušuje vjeruje se da je ljekovita te da liječi mnoge bolesti, naročito očne. U uređenje Svetišta, samih Deževica i smještajne kapacitete samo u prošloj godini uloženo je 85 tisuća KM, povrdio nam je deževički župnik koji je kaže, posebno ponosan na oživljavanje veza s Motrepradoneom u Italiji, rodnim mjestom svetog Jakova Markijskog. I Hodočasnički dom otvoren u Deževicama u jesen 2015. godine u međuvremu je postao mjesto održavanja mnogih duhovnih i kulturnih događaja te su vjernicima koji pohode župu i Svetište na raspolaganju sve raznovrsniji sadržaji.

Župnik Marić osim vjerskog turizma, koji se planira i dalje razvijati, nudeći vjernicima pravu oazu mir,a pogodnu za molitvu i susret s Bogom, ali i prekrasnom i čistom prirodom, spomenuo nam je i niz projekata u oblasti poljoprivredne i proizvodnje ljekovitog bilja.

„Već smo započeli gradnju suvenirnice kako bi hodočasnici koji pohode Deževice imali i lijepu materijalnu uspomenu na boravak ovdje. Među planovima je svakako i poboljšanje poljoprivredne proizvodnje te pokretanje nekih oblike proizvodnje kojih dosad nismo imali. Tu prije svega mislim na ljekovito bilje i proizvodnju čajeva“, kazuje nam vlč. Marin Marić.

Vjerski turizam sasvim je sigurno oživio Deževice, župu bogate povijesti, koja u sadašnjem trenutku, usprkos svim poteškoćama i ratnim razaranjima, uspijeva ne samo preživjeti već i razvijati svoje potencijale.

(Artinfo.ba)

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17