opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

O Kreševu

U gotovo samom geografskom središtu Bosne i Hercegovine na nekih 30 km zračne linije od Sarajeva, smjestio se grad Kreševo. Okružen iskonskom ljepotom stoljetnih šuma i obraslih hladovitih planina, svojim šarmom starog urbanog bosanskog gradića Kreševo može biti idealno mjesto za aktivan odmor i uživanje u netaknutoj prirodi.

Priroda je izdašno i skladno ukrasila ovaj cijeli neveliki prostor predjelima iskonske ljepote. Sjenovite dubine stoljetnih šuma smjenjuju se sa planinskim pašnjacima, mekanim poput najfinijeg tepiha. Desetine manjih i većih planinskih vodotoka - bistrih i studenih potoka i rijeka tisućama godina dubili su svoja korita stvorivši surovu ljepotu svojih dubokih kanjona pred kojom čovjek zastane nijem.

Kad god kreševska podružnica HKD „Napredak“ priredi večer u kojoj nastupe njene sekcije, to bude pravi blagdan za uši i oči. Tako je bilo i u sinoć, tijekom nastupa održanog u sklopu ovogodišnjih „Svibanjskih dana kulture“.
00 Naslovna 1

Večer su otvorili članovi tamburaškog sastava pod ravnanjem Mladena Tomića, a potom je svoje stihove čitala pjesnikinja Ružica Čelan. Najjači pljesak izmamili su najmlađi članovi folklorne skupine, koju vodi Ivan Križanac: bez imalo treme, kao da iza sebe već imaju na desetke nastupa, pokazali su da kreševski kraj ima sigurnu budućnost kad je folklor u pitanju. Nakon najmlađih, red je došao i na najstarije, a to je četveročlana skupina „zadužena“ za izvorne napjeve.

Posebnu pozornost izazvali su i članovi klape „Kreševski Bedem“ pod ravnanjem maestra Frane Martinčevića, kojoj je ovo bio prvi nastup na pozornici „Napretkovog“ doma, a najviše oduševljenja izazvala je njihova izvedba makedonske narodne pjesme Navali se Šar planina. Ništa manje ovacija izazvao je svojim solističkim nastupom na harmonici Amar Ramić, student 1. godine glazbenog studija u Kreševu, a sve je začinio kao i uvijek uspješan nastup mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem Marije Pervan.

Osvježenje večeri predstavljao je prvi nastup novoformiranog rock-benda "Zenit", koji je izveo Mariju, Kap po kap i Nedu, a na kraju je Pjesmu o Kreševu, uz pratnju članova „Kreševskog Bedema“ i mješovitog pjevačkog zbora, izvela Rebeka Martinčević.

Sve u svemu, bila je ovo još jedna večer za pamćenje, koja je pokazala svu raskoš glazbene tradicije našeg kraja, ali je i pokazatelj odličnog rada kreševske podružnice HKD „Napredak“, o čemu najbolje govori to što i mnoga kudikamo veća mjesta od Kreševa nemaju ni izbliza pokazati onoliko koliko je sinoć pokazano na pozornici „Napretkovog“ doma.  
01 Tamburaši
02 Ružica Čelan
03 Mali folkloraši
03a Mali folkloraši
04 Vis Babe
05 Klapa
06 Amar Ramić
07 Zbor
08 Rock- bend
09 Rebeka
10 Publika
01 Naslovna

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17