Početna

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Općinske službe

Načelnik odgovara

OPĆINSKI GLASNIK

Informativni portal

ULAGANJA KREŠEVSKOG „METALOS“-A U RAZVOJNE PROGRAME


P1110216

Poduzeće „Metalos“ d.o.o. iz Kreševa ovih je dana uselilo u nove prostorije. U obnovu upravne zgrade, restorana radničke ishrane, linije za farbanje proizvoda i asfaltiranje pogona za montažne poslove, „Metalos“ je do sada investirao oko 200 000 KM.  Nove prostorije omogućit će objedinjavanje proizvodnog procesa na jednom mjestu, ali i bolje uvjete rada za 40 djelatnika, koliko ih je trenutačno uposleno u ovom poduzeću.

Uposlenih bi uskoro moglo biti i više, ukoliko se ostvare razvojni planovi o pokretanju kovanja otkivaka za rudnike, željeznice i metalnu industriju. U tijeku su pregovori s potencijalnim investitorima, pa se nadati kako će se postići zadovoljavajući dogovor.

„Metalos“ je prepoznao potrebu za kvalitetnijom praktičnom nastavom učenika koji se školuju za zvanja CNC operatera, bravara, kovača, varioca i ostalih srodnih metalskih zanimanja i spreman je investirati u radionice sa strojevima za praktični rad, od čega bi koristi, uz škole, imala i ostala poduzeća koja se bave sličnim djelatnostima, a ponajviše učenici koji bi s kvalitetnom praktičnom nastavom bili u prednosti na tržištu rada u odnosu na druge.

Ideja i razvojnih planova ne nedostaje u ovom poduzeću čiji se panelni ogradni sistemi, kovane ograde, građevinska kolica i alati za poljoprivredu, osim na domaćem, prodaju i na tržištu Hrvatske, Slovenije, Austrije, Norveške i Njemačke.

P1110237P1110224

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.

Vijesti kresevo.info